Hidratacijom regulirajte količinu natrija u organizmu - Voda Vila
15677
post-template-default,single,single-post,postid-15677,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

Hidratacijom regulirajte količinu natrija u organizmu

Hidratacijom regulirajte količinu natrija u organizmu

U današnje vrijeme nesvjesno unosimo 8 do 10 puta više natrija nego što je potrebno našim stanicama. Jeste li se zapitali kako sva ta sol (natrijev klorid) djeluje na naš organizam?

Zbog stalnog prekomjernog unosa natrija dolazi do pojave edema i visokog krvnog tlaka, te se pojavjuje povećani rizik od osteoporoze jer je višak natrija povezan s povećanim gubitkom kalcija putem lučenja bubrega.

Iako voda nije nutrijent u klasičnom smislu, bez nje ne bismo mogli živjeti. Probava, apsorpcija i transport nutrijenata, izgradnja tkiva, održavanje tjelesne temperature samo su neki od procesa koji bez vode ne funkcioniraju.

Voda se u tijelu nalazi raspoređena u mnoštvu stanica, tjelesnih šupljina, krvnih žila itd. No, tekućine u tijelu nisu samo čista voda. One sadrže otopljene elektrolite – električki nabijene čestice zaslužne za raspodjelu i ravnotežu vode u organizmu.

Sadržaj elektrolita različit je unutar i van stanica. Izvanstanična tekućina je poput razrijeđene morske vode – najvećim dijelom sadrži natrijeve ione, dok staničnu tekućinu krasi veliki udio kalijevih iona. Koncentracija natrijevih i kalijevih iona je podjednaka, a takva je ravnoteža ključna u održanju zdravih omjera vode u svim dijelovima tijela.

Ako dođe do promjene količine natrija i kalija, logično – dolazi do neravnoteže.

Što to konkretno znači?

Promjena u koncentraciji natrija pokreće mehanizme koji dovode do zadržavanja vode odnosno gubitka vode u slučaju manjka natrija. Rezultat djelovanja tih mehanizama jest povećanje odnosno smanjenje izvanstaničnog volumena što može rezultirati pojavom žeđi i bubrežnim zadržavanjem vode.

Kako biste izbjegli takve neprilike, smanjite unos soli, šećera i masti. Natrij djeluje kao klopka tekućina u tkivima, stoga izbjegavajte prerađene namirnice pune konzervansa i soli.

Nemojte se bojati da ćete pijenjem vode uzrokovati njeno nakupljanje i zadržavanje, upravo suprotno, tijelo će s dobrim i redovitom unosom vode sav njen višak izbaciti, a ujedno se riješiti i većeg dijela toksina koje unosimo.

No Comments

Post A Comment